fredag 30 september 2005

Forntida civilisationer

Planeten Jorden är 4,5 miljarder år gammal. Den mänskliga civilisationen har endast funnits i ca 5000 år. Man har funnit lämningar av större forntida djur från 300 miljoner år vilket motsvaras av hela 3000 meter lager i berggrunden. Mänsklighetens lager skulle endast bli mellan 5 till 10 cm. För att fossil skall bildas krävs speciella omständigheter, att varelsen täcks snabbt täcks av lera, sand eller aska. Det är inte säkert att den nutida mänskliga aktiviteten kommer att sätta spår som fossil. En förbryllande upptäck är dock att man funnit fossiliserade mänskliga fotspår i samma lager som dinosauriespår åtminsone 70 miljoner år gammalt, långt före någon människa fanns. Kan det har funnits okända förhistoriska civilisationer av okända arter.

Planeten Jorden har genomgått 5 perioder av massdöd, mellan 80 – 98 % av alla arter dött under några år. I dessa lager har man funnits ökad koldioxidhalt och eller ökad svavelhalt. Kan det vara så att civilisationen vid en viss tidpunkt förstör livet på jorden pga ökad energikonsumtion. Är vi på väg att göra detsamma nu, är vi på väg mot den 6:e massdöden.

2 kommentarer:

  1. ÖVERFLYTTAD KOMMENTAR från Har jag fel?Hoppas

    Jag tror tyvärr att det kanske är sant.. När jorden är under hot säger den ifrån i olika former. Jag tror att jorden på något vis gör av sig med detta problem genom ett naturfenomen, tex att jorden blir träffad att meteorit, som dinosaurierna blev utplånade med. På så vis försvinner vi människor och jorden får återhämta sig och värden börjar om, dvs Gud gör sig av med sitt misstag, människan och kanske startar ett nytt liv på jorden. Som den globala situationen ser ut idag tror jag om man följer historiens mönster att vi är en art som är ett minne blått om ett par år=(

    SvaraRadera
  2. Det finns nog ingen tanke med jordens naturkatastrofer. I så fall hade väl inte jordens fattigaste land Haiti drabbats av en så svår jordbävning. Naturkatastrofer borde i så fall skett på platser med dålig moral. Var nu dessa platser finns?

    SvaraRadera