söndag 9 september 2007

När kraschar USA ekonomiskt?

USA är världens ledande makt. Har den största krigsmakten, konsumerar mest och värst i världen. Men den amerikanska ekonomin har stora brister. Staten har stora budgetunderskott, stor bostadsbubbla, landet importerar mer än det exporterar. Den viktiga bilindustrin har stora problem. Det som går bra är dataprogram-industrin (- ett arv från hippe-kulturens San Francisco.)

USA lever på lånade pengar, på framtiden och på omvärlden. Det som håller uppe den massiva konsumtionen är valutan dollarn. Den har som tradition används som handelsvaluta i världen. Men numera saknar dollarn täckning för sitt värde. Problemen i den amerikanska ekonomin borde leda till att dollarn föll i värde och därmed USAs ekonomiska och politiska styrka. Men Riksbankerna världen över håller uppe dollarns värde genom stödköp. Man gör det för att 1) man har stora tillgångar i dollar och vill hålla uppe värdet på dessa, 2) man vill kunna exportera till USA med förmånliga priser. För närvarande är det Kina som köper amerikanska statsskuld-obligationer.

I längden är situationen ohållbar. Om fler länder i världen byter sina handelsvaluta mot tex euron så kommer förtroendet för dollarn att rasa. Irak bytte innan kriget (en orsak till krig?), Iran hotar byta (krig igen?). Det är inte otänkbart att Opec ( de oljeproducerande länderna) byter valuta någon gång i framtiden. När Kinas ekonomi mognat är de nog beredda att ta över. Det är inte frågan om om, utan när vi får en annan världsordning. I morgon, om 5 år, 10 år eller max 20 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar