fredag 8 juli 2005

Terror i London

Ännu en större terrorattack slumpvis mot människor i en storstad London. En stad jag besökt många gånger. Man känner sig berörd. Bomber i tunnelbanan som är så gammal och med så många trånga gångar. Man kan känna paniken och ångesten hos de drabbade människorna.

För att terror skall lyckas krävs fundamentala orättvisor och faktiskt ett visst folkligt stöd. Och orättvisor det finns det gott om i världen. Mycket av det har skapats av det som brukar kallas för den civiliserade världen. Det är utsugningen av tredje världen, fattigdomen i världen konflikter som Palestiniernas fördrivning från sitt eget land mm. Irak-invasionen skapade ett vakuum en möjlighet för terrorn att breda ut sig, en utökad bas.

Vad händer när terroristerna briserar sin första kärnvapenbomb eller smutsig bomb. Vad får vi för samhälle då? Jag vågar inte tänka tanken längre.

Annars tycker jag att det är rätt att världssamfundet - de demokratiska staterna skall ingripa mot de värsta diktaturen och vräka dom över ända. Men det som framförallt kan förpassa terrorismen till sophögen är att skapa ett rättvist samhälle: Jämlikhet broderskap och frihet med tillägget ett miljövänligt sådant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar