torsdag 11 september 2014

Multiversum - en vandring i kosmos

En av de mest intressanta teorier om hur allt hänger ihop är Multiversum. Det finns inte bara ett universum utan världsaltet består av flera parallella universum. Antalet partiklar som finns i universum är en begränsad och mätbar mängd. Man bedömer att det finns ca 10^10^80 elementärpartiklar (elektroner, protoner, fotoner) i universum. Dessa partiklar kan var kombinerade på ett stort antal olika sätt i rymdtiden och som inte bryter några fysikaliska lagar. Dessutom kan partiklarna vara i olika kvantlägen.

Varje sådan kombination är ett universum. Det finns fler universum än det finns atomer. Tiden finns egentligen inte utan världen är statisk där upplevelsen av tid egentligen är olika lägesändringar och därmed en förflyttning mellan olika universum. Det innebär att den atomuppsättning som kallas människa i ett liv passerar ett antal atomuppsättningar och därmed ert antal universum.
Genom ett människas liv passerar man valmöjligheter. Varje valmöjlighet eller rättare sagt en lägesändring är ett separat universum. En del kan vara väldigt små. Bara en elementpartikels lägesändring kan i slutändan leda till en vandring i genom flera universum där man till slut har blivit världens rikaste och mäktigaste. Vägarna kan leda vart som helst. Allt är möjligt bara det inte bryter mot några fysiska eller matematiska lager.


Frågan är ju då varför vi lever i just det universum vi upplever just nu. Kan vi påverka vilket väg vi tar genom multiversum. Kanske turtröjor och annat scrock ändå har en betydelse för att vårt medvetande skall hitta en fördelaktig väg genom kosmos

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar