söndag 2 december 2012

Adventstjärnan

Adventstjärnan började lysa upp de svenska hemmen på 1930-1940 talet. Det var som mångt och mycket annat en tysk import. Andventsstjärnan kom från den tyska staden Hernhut där den kristna sekten hernhutismen verkade. De hade skapat stjärnan i början av 1800-talet och sägs vara inspirerande av stjärngossarna i de svenska luciatågen. Luciatågen är en avknoppning av de gamla julspelen där stjärnan och de tre vise männen medverkade. Julspelen är en katolsk rit och förekom redan på medeltiden och hör ihop med Matteus julevangelium. I den ursprungliga texten kallades de tre vise männen för Mager. Det är samma ord som i magi. Mager är ett gammalt persiskt ord och betyder just visa män.

Nått århundrande efter Kristus var Mithras-kulten stark i Romarriket. Den var speciellt stark i soldatkretsar och kom att bli den främste konkurrenten till kristendomen. Mithras föddes den 25 december ur en klippa och ett starkt ljussken sken upp vid födelsen. Vise män vallfärdade till hans födelse.. Mithras hade även en slags tomteluva som kännetecken. Mithras var ursprungligen en persisk gud Mithra som blivit omstöpt av Romarna. Återigen hamnar vi hos Perserna.

Enligt en persisk gamla myt tänds en stjärna varje gång ett barn föds. När en Gud föds tänds därför en mycket starkare stjärna. Adventstjärnan är en sådan stjärna.

För mig betyder Adventstjärnan att den värme och ljus som strålar från stjärnan symboliserar det övermännskliga, att vi människor har en gudomlig gnista inom oss - vi är inte är några intelligenta djur som enbart bejakar sitt eget ego. Adventstjärnan utstråla andlighet, fromhet, oödmjukhet och medmännsklighet men även ett hopp om något större något magiskt.

Vi har det inom oss. Detta ljus kan tändas vid födseln eller vid en senare tidpunkt. Man kan kalla ljuset för själen anden eller Gud. Vi är delar av nått större.

Vi väntar inte på att en frälsare skall födas utan adventstjärnan påminner oss om att ljuset och Gud finns inom oss. Vi tänder också stjärnan för och längta till och inväntat den tidpunkt på året då ljuset besegrerat mörkret. Symboliskt att det goda vinner över det onda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar