torsdag 6 december 2012

Finlands äldsta flagga är blå-gul och Sveriges äldsta är blåvit

Idag är det Finlands nationaldag och de blå och vita färgerna symboliserande de tusen sjöarna och den vita snön, är vajande över vårt östra grannland. Men vitt och blått har inte alltid varit Finlands färger. Det blev det efter ryska revolutionen då rött blev synonymt med Ryssland och Finland gjorde en rokad och antog de vit-blåa färgerna som sina. Tidigare ansågs just vitt och blått som ryska färger. Bl..a var och är den ryska örlogsflaggan vit-blå. De finska var rött och gult, hämtade från det finska statsvapnet.

Finlands statsvapen tillkom 1583. Det visar det svenska lejon som hugger med ett västerländskt och trampar på ett österländskt svärd.Det fanns två tidigare symboler för Finland, och båda är blå-gula. Johan III var tidigare hertig av Finland och Karelen. Där förde han de blågula färgerna från 1557 - dessa finns i Södra Finland och Norra Finlands vapen och även som flagga för Södra Finland. Numera kallas dessa landskap för Egentliga Finland och Satakunda. När Johan III blev kung av Sverige tog han med sig sina finska blågula färger använde även dessa som kung. Varför blågult? Det kan bara vara rent estetiskt, men blågult fanns i det ena delen av riksvapnets färger de tre kronorna, men de trekronorna fanns även på röd botten.

Färgerna kan också vara ett lån från öster, Novgorods och Kievs gamla färger var blå-gult. Ett arv från detta är Ukrainas nuvarande blå-gula färger. Intressant är att att Johan III:s fru Katarina Jagellonica från Polen förde blå-gult kors i sitt vapen Hon härstammar från den gamla Polen-Litauska Jagollenska släkten vars färger sannolikt också påverkat de Ukrainska blå-gula färgerna.




Den andra äldre delen av det svenska riksvapnet är ett lejon på en blå-vit vågrandig bakgrund. Detta vapen symboliserar numera Götaland, Göteborg och IFK Göteborg. Det fanns faktiskt flaggor gjorda på vapnets bakgrund: vågiga Blåvit-randiga.
 Alltså Sverige

Svenska historiska flaggor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar